Waardestreep

Uit Muzieknotatie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een waardestreep is een - doorgaans vette - streep die de losse uiteinden van nootstokken verbindt om aan te geven dat de noten een gezamenlijke nootduur bezitten.

Een enkele waardestreep geeft aan dat het noten met duur 1/8 betreft.

Waardestreep8.jpg

Een dubbele waardestreep geeft aan dat het noten met duur 1/16 betreft.

Waardestreep16.jpg

Een driedubbele waardestreep geeft aan dat het noten met duur 1/32 betreft enz.

Waardestreep2.jpg

In geval van syncopes wordt de notatie ingewikkelder. In principe worden noten niet over-de-tel met waardestrepen verbonden.

Waardestreep3.jpg

De eerste maat is correct genoteerd; de tweede maat fout.

Afhankelijk van de maatsoort worden waardestrepen in principe zo gezet dat de telling duidelijk is.

WaardestrepenMaatsoort.jpg

WaardestrepenMaatsoort2.jpg

triool

Waardestrepen (en vlaggen) worden ook gebruikt voor noten met duren anders dan 1/8 1/16 1/32 1/64 enz. Triolen hebben duren van 1/3 1/6 1/12 1/24 enz. Het aantal waardestrepen is dan zo geregeld dat de duur van de trioolnoot altijd tussen de duur van een noot met even veel vlaggen/waardestrepen en die met een vlag.waardestreep extra in zit. Een trioolnoot uit een cluster met 1 waardestreep heeft een duur van 1/12 en ligt daarmee tussen een 1/8 en een 1/16 in.

kwintool

Bij kwintolen is iets meer aan de hand. een kwintool kan zowel 5 in de plaats van 4, als 5 in de plaats van 3 noten betekenen.

Weer even uitgaande van 5 kwintoolnoten in plaats van 4 achtsten, zal een kwintoolnoot een duur hebben van 4/8 : 5 ofwel 1/10 en ligt daarmee tussen 1/8 een 1/16 in en krijgt een waardestreep.

Een kwintool op drie achtsten geeft iedere noot een duur van 3/8 : 5 ofwel 3/40 en ligt ook tussen een 1/16 en een 1/8 in qua duur, en krijgt eveneens 1 waardestreep.